Terug naar blog
Kleurrijke Boekenweek
02 Oct

Kleurrijke Boekenweek

Lancering van De Kleurrijke Kinderboekenlijst: nieuwe stap richting een inclusievere kinderboekenwereld

 

Amsterdam - Ter aanvulling op de jaarlijkse lijst met thematitels van de Kinderboekenweek, wordt dit jaar met trots de De Kleurrijke Kinderboekenlijst gelanceerd. De Kleurrijke Kinderboekenlijst richt zich op het zichtbaar maken van verhalen van Nederlandse en Vlaamse makers van kleur die de rijke culturele verscheidenheid van onze samenleving weerspiegelen.


De Kleurrijke Kinderboekenlijst sluit aan bij de Kinderboekenweek en bevat kinderboeken waarin kinderen met verschillende achtergronden, culturen, talen en identiteiten centraal staan. Hiermee willen we een breder scala aan verhalen toegankelijk maken voor jonge lezers, zodat uiteindelijk ieder kind verhalen heeft waarin het zichzelf kan herkennen en nieuwe werelden kan ontdekken.

 

Waarom De Kleurrijke Kinderboekenlijst?

Het valt op dat Nederlandse en Vlaamse makers van kleur en hun cultureel diverse verhalen structureel zijn ondervertegenwoordigd op de jaarlijkse lijst met thematitels van de Kinderboekenweek. Dat geldt ook voor andere lijsten en publicaties van gezaghebbende organisaties in het literaire veld. De Kleurrijke Kinderboekenlijst is ontwikkeld om deze makers en hun boeken in de schijnwerpers te zetten en ze de aandacht te geven die ze verdienen. Daarmee is De Kleurrijke Kinderboekenlijst ook 'lekker eigenwijs' en sluit die dus extra goed aan bij het Kinderboekenweekthema 'Lekker Eigenwijs' van dit jaar.

 

Samenstelling van de lijst
De boeken op De Kleurrijke Boekenlijst zijn zorgvuldig geselecteerd door onderstaande initiatiefnemers, allen actief en deskundig in de kinder- en jeugdliteratuur. De lijst bevat titels voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen, variërend van prentenboeken voor jonge kinderen tot leesboeken voor oudere lezers.

 

Over ons
De Kleurrijke Kinderboekenlijst is een initiatief van onderstaande organisaties en individuen die zich inzetten voor diversiteit en inclusie in de jeugdliteratuur. Met deze lijst willen we de rijkdom aan verhalen die onze diverse samenleving te bieden heeft, vieren en zichtbaar maken voor de jonge generatie. Want elk kind verdient het om zich thuis te voelen in de wereld van boeken en in aanraking te komen met andere leefwerelden.
We streven naar een duurzame samenwerking met lokale bibliotheken, scholen en boekhandels om de De Kleurrijke Kinderboekenlijst onder de aandacht te brengen van jonge lezers en voorlezers en ervoor te zorgen dat de boeken breed beschikbaar zijn.

 

Initiatiefnemers (organisaties)
BaaB Publishing, Bijlmer Bookstore, Bongkar met Wongkar, Cargo Confetti, Educulture, ROSE stories en Uitgeverij Wilde Haren

 

Initiatiefnemers (makers)
Najiba Abdellaoui, Nancy Bosmans, Chee-Han Kartosen-Wong, Reza Kartosen-Wong en Zarissa Windzak